1
2
3 Waarom Genealogie

U bevindt zich hier: Sander Coumou > Stamboom > Waarom Genealogie?

 

Waarom hou ik me bezig met genealogie?Stamregister

Donderdag 11 Maart 1982 om 08:45 word ik geboren in de wijk Oudwijk in Utrecht. Mijn Ouders noemen mij Sander, ik krijg de achternaam van mijn moeder Coumou. Wanneer precies kan ik mij niet herinneren ik zal een jaar of 6 zijn geweest toen mijn moeder mij vertelde dat Coumou een bijzondere naam is.

Coumou zou een verandering van de naam Mouwe zijn. Lang geleden was een voorvader, Cornelis, visser en had hij gekleurde mouwen. Deze kleuren gaven een soort rang aan. Hij had een rang over geslagen en dus ook een bepaalde kleur mouwen. Sindsdien noemde zijn familie en vrienden hem Co met de Mouwe. Dit zou uiteindelijk Coumou zijn geworden.

In de daarop volgende jaren werd ik vaak op een onplezierige manier aan mijn achternaam herinnerd. Vrienden en vriendinnen maakte allerlei varianten op mijn naam en dat kon ik niet altijd even goed waarderen. Op school was het met elke nieuwe leraar of lerares hetzelfde liedje, op hun wijze spraken zij de achternaam uit maar nooit zoals (volgens mij) het hoorde. Als iemand mijn naam verkeerd uitsprak of er een grapje over maakte dan moest ik vaak aan mijn moeders uitleg denken.

Rond mijn 12e laat mijn moeder onze stamboom zien. Hierin zie ik alle variaties van de naam die er in de loop der eeuwen geweest zijn. Het is een bijzonder overzicht, ik raak steeds meer geïnteresseerd in wie die mensen met mijn naam allemaal zijn. Soms teken ik de stamboom na en soms kijk ik er jaren niet naar.

Ergens rond mijn 23e zit ik me thuis te vervelen en besluit op internet te gaan zoeken naar een progamma om de stamboom op te slaan zodat deze nooit verloren gaat. Al snel kom ik erachter dat er vele progamma’s voor zijn. De ene gratis en de andere ontzettend duur. Na eerst enkele gratis versies getest te hebben besluit ik een proefversie van een betaalde te proberen. Wauw wat een progamma en wat een mogelijkheden biedt dat. Ik kom er achter dat de stamboom zoals wij die hebben tot in een ver verleden terug gaat daar waar andere genealogen (ik behoor er al bijna bij) dat niet hebben. Echter hebben zij bewijzen voor hun stamboom, ik heb enkel de aantekeningen van mijn opa.

Na een heerlijk diner bij mij thuis vraag ik mijn moeder wat zij verder van onze stamboom weet en vertel ik haar over mijn onderzoek. Net als ik wordt ze enthousiast en besluiten we samen te gaan werken aan onze stamboom. Samen ontdekken we archieven op internet met een overvloed van informatie en er blijkt in de archieven zelf nog meer informatie te zijn.

Zo bezig mijnl het onderzoek, soms met tegenslagen en soms met bijzondere vondsten. We vinden dat we ons onderzoek zouden moeten delen met andere. Onmiddellijk realiseren we ons dat die lijsten met vele namen voor de ‘gewone’ mens niet interessant is. We zouden een verhaal moeten schrijven en die voorzien van foto’s en afbeeldingen van de archiefstukken. We besluiten mijn vader te vragen of hij het leuk vind om ons daarbij te helpen. Vereerd als hij is kan hij natuurlijk geen nee zeggen, met enthousiasme gaat hij aan de slag.

Inmiddels is mijn tante door onze verhalen geïnteresseerd geraakt. Ook zij wil meer weten, en we besluiten onze zoektocht met zijn drieën voort te zetten.

Enige tijd later heb ik besloten om ook de kant van mijn vaders familie (Jongerius) uit te zoeken, hierover vind je meer op Samenvatting Jongerius


Groetjes Sander

 

Vragen/opmerking?

6
15
16 17 18